sunnuntai 1. joulukuuta 2013

1. Luukku: Eläinten kulut


En ole koskaan laskenut tarkalleen paljonko rahaa eläimiin kuluu. Tässä olisi kuitenkin hieman arviota rahojen menosta.

Kanit
Kanejen kulut maksan lähes kokonaan itse. Välillä saan kuitenkin hieman sponssausta muualta.
Suurin menoerä kuukausittain on Rabbit Royale säkki. Säkki maksaa n. 30€ ja kestää kaneilla kuukauden. Rahaa kuluu siis suunnilleen euro päivässä, eli n. 360€ vuodessa. Pidän ruokaa ehkä vähän turhan hintavana, joten mahdollisesti ruokintaan mukaan tulee talven aikana myös kaura. Kaura on huomattavasti halvempaa ja hyvällä tuurilla voitaisiin saada sitä kokonaan ilmeiseksikin.

Porkkanat maksavat myös. Niitä pyritään kuitenkin ostamaan mahdollisimman isoissa säkeissä, jolloin kilohinta laskee.

Heinää kaneille menee pari-kolme paalia viikossa. Heinästä ei ole mitään tarvinnut maksaa, joten aika paljon sitä tulee tuhlattuakin.

Kuivikkeena kaneilla on puru, joka ostetaan isoissa paaleissa Agrimarketista. Paali maksaa 7-8€ (en nyt äkkiseltään tarkkaa hintaa muista). Aika kauan yksi paali kestää, joten vuodessa kuluu alle 50€ rahaa.

Ruuan ja purujen lisäksi en kovin usein osta kaneille mitään muuta, mutta satunnaisesti tulee ostettua herkkuja tai muuta tavaraa. Pulloja ja kuppeja tulee ostettua aina välillä, mutta hyvin vähän on niihinkään rahaa mennyt. Vuodessa menee ehkä joku 50€ tavaroihin.

Uusien häkkien rakentamiseen menee vuosittain noin satanen. Kaikkea muuta meillä on aina valmiina, mutta verkkoa ja pieniä nauloja saa olla aina ostamassa.Marsut
Ei ehkä uskoisi, mutta kaksi marsua kuluttaa päivässä tuplasti sen määrän rahaa kuin yli kymmenpäinen kanilauma. Marsut syövät tuoreruokaa lähes vapaasti ja siihen meneekin n. 2€ päivässä. Marsuille ostetaan ihan varta vasten omia tuoreruokia, joten ei voi laskea että ihmisetkin saisivat ruokaa samoilla kuluilla.

Tuoreen lisäksi marsut syövät samoja siemeniä kuin kanitkin. Marsuilla kuluu seosta sen verran vähän, että siihen ei kuitenkaan rahaa juuri mene.

Uusia tarvikkeita marsuille tulee ostettua aika usein. Koskaan ei voi olla mökkejä, pesiä ja putkia liikaa. Virikkeisiin menee 50-100€ vuodessa.


Kissa
Kissa syö pääasiassa pelkkää kuivanappulaa. Yksi rasia kestää vajaan viikon ja hinta on vajaa 3€. Muun ruokansa Peto pyydystää itse, sekä jos ihmisillä on jotain sopivaa, niin kissakin saa aina osansa.

Talvisin Pedolla on välillä hiekkalaatikko, jolloin kissanhiekaan kuluu muutama kymppi koko talven aikana.Lampaat
Lauman suurimmat eläimet ovat yllättäen lähes ilmaisia pidettäviä. Heinähän ei meille oikeastaan mitään maksa, sillä se tehdään tuttujen pellolta itse. Heinän lisäksi lampaat tarvitsevat vain vettä ja lähes päivittäin ne saavat ruuantähteitä.


Kotilot
Kotilot syövät melko vähän ja lähinnä samoja vihanneksia kuin ihmisetkin. Kuluja kertyy seepiansuomuista (joita niitäkin kuluu aika vähän) ja uusista asumuksista. Turvetta tarvitaan sitäkin, mutta viimeiset pari vuotta olen samalla säkillä pärjännyt. Ei siis ole kovin huima kulutus.


Koira
Moppehan ei asu meillä, joten sen kuluista en osaa kovin tarkkaan kertoa. Nappulasäkki maksaa 10-15€ ja ehkä parin-kolmen viikon välein se uuden ruokapussin tarvitsee. Lisäksi Moppe syö runsaasti lihaa ja teurasjätettä, mutta ne ovat ilmaisia (kiitos isin, joka "harrastaa" teurastamista).
Mummulla on nykyisin tapana ostaa viikottaisella kauppareisuullaan Mopelle herkkutikku pussi, joka maksaa alle 2€. Itsekin tulee Mopelle välillä herkkuja vietyä.

Satunnaisesti Moppe tarvitsee myös uusia pantoja tai hihnoja ja niihin menee n. 10€ vuodessa.


Yllä mainittujen kiinteiden kulujen lisäksi rahaa kuluu harvakseltaan uusiin eläimiin. Lähinnä tosin kotiloita on tullut ostiskeltua. Harvoin mitään isompaa eläintä tuosta vain ostetaan.
Eläinlääkärissä ei ole onneksi tarvinnut käydä lähes ollenkaan, mutta eläinlääkärikäyntejen vuoksi kulut voisivat nousta huimasti. Urospupuja tullaan mahdollisesti ensivuonna kastroimaan, joten siihen ainakin tulee rahaa kulumaan.

Tuloja ei eläimistä luonnollisestikaan tule. Kaninpoikasia lähtee kesäisin maailmalle ja samaten kotiloita tulee välillä myytyä. Kummissakin kuitenkin pidän hinnat sen verran alhaisina, että kasvatuksella ei plussan puolella pääse.

5 kommenttia:

 1. Kiinnostava postaus! Kaneihin tosiaankin kuluu paljon rahaa.. :)

  VastaaPoista
 2. Minkäs verran rahaa kuluu tuollaisen eläinmäärän loishäätöihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissahan on ainut joka noista loishäädön tarvitsee, joten ei pahemmin rahaa kulu (lisäksi myös Moppe koira, mutta me ei sen kuluja makseta). Kaneja ja marsuja ei suositella madotettavaksi kuin jos tarvetta oikeasti on, eikä matoja ole koskaan kellään näkynyt. Lampaita madotetaan kaiketi isommissa laumoissa, mutta tälläisillä lemmikkilampailla loishäädöt ei niin tärkeitä ole.

   Poista
 3. Tästä madotuksesta taitaa olla useampia koulukuntia, viimeisimmän tiedon mukaan kuitenkin suositellaan kesäaikaan ulkoilevat kanit ja marsut madottamaan mieluiten kahdesti vuodessa, mutta kuitenkin vähintään kerran vuodessa, eli laidunkauden päättyessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteitä on monia, sama juttu esim. hevostenkin kanssa. Itse en kuitenkaan näe madotusta tarpeelliseksi.

   Poista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)