torstai 7. marraskuuta 2013

Elämää hammasvikaisen kanin kanssa


Jiri tuli meille loppukesästä 2011, ollessaan n. parin kuukauden ikäinen. Silloin pupun hampaat olivat vielä aivan normaalit. Tarkistin hampaat aina kynsien leikkuun yhteydessä, eikä mitään moitittavaa ollut.
Keväällä 2012 aloin kiinnittää huomiota siihen, että Jiri jätti usein osan porkkanasta syömättä. Aluksi ajattelin kuitenkin kyseessä olevan pelkkää nirsoilua. Pian häkki alkoi kuitenkin täyttyä porkkanoista, joista ei oltu purtu palaakaan pois.
Hampaita ei jostain syystä ollut tullut hetkeen tarkastettua, joten katsoin sitten olisiko niissä jotakin vikaa. Ja vikaahan niissä oli. Yksi hammas puuttui kokonaan ja toinen oli puoliksi poikki. Hampaat olivat myös epätavallisen pitkät. Tässä vaiheessa hampaat kasvoivat kuitenkin vielä kaikki normaaliin suuntaan.
Jiri siirtyi syömään porkkanaraastetta ja aloin tarkkailla hampaita päivittäin. Jirin kaikki neljä etuhammasta tippuivat yksitellen pois, mutta kasvoivat lopulta takaisin. Normaaleja niistä ei kuitenkaan enää tullut.

Aluksi toinen alahampaista alkoi kasvaa ulos suusta. Kun se leikattiin, alkoi myös toinen hammas kasvaa väärään suuntaan. Hiljalleen alkoivat myös ylähampaat vaihtaa kasvusuuntaansa vinoon Jirin poskea kohti.


Koskaan ei ole selvinnyt mitä hampaille tapahtui, mutta todennäköisesti Jiri oli ne saanut jotenkin kolautettua häkin rakenteisiin. Perinnölliseen hammasvikaan en oikein usko, sillä hampaat olivat kuitenkin lähes vuoden ajan aivan normaalit ja menivät huonoon suuntaan hiljalleen.


Hampaita ei ole koskaan käyty eläinlääkärillä näyttämässä, vaan alusta asti olen niitä itse lyhennellyt. Aluksi käytin kynsisaksia, mutta ne tylstyivät nopeasti siinä käytössä. Nykyisin leikkaan hampaat sivuleikkureilla.

Hampaita pitää lyhentää n. 3-4 viikon välein. Alahampaiden annan kasvaa aika pitkiksikin, mutta ylähampaita pitää leikellä useammin. Jiri on tottunut pitkiin alahampaisiinsa ja käyttää niitä raasteen kaapimiseen kiposta. Kerran innostuin leikkaamaan alahampaita liikaa, eikä Jiri meinannut saada ollenkaan ruokaa suuhunsa. Siksipä annan niiden olla melko pitkät.

Jiri on tottunut todella hyvin hampaiden leikkaamiseen ja se onnistuu hyvin siinä missä kynsienkin leikkuu. Kani vaan selälleen syliin ja hampaiden kimppuun.


Hammasvika asettaa kanin elämälle toki haasteitakin. Kaikki kova ruoka (omenat, porkkanat yms.) pitää tarjota raasteena. Rabbit Royalea Jiri saa kuitenkin syötyä hyvin, vaikka siinä aika isojakin pellettejä on seassa.
Ruohoa ja muuta pehmeää Jiri voi syödä ongelmitta. Heinää se saa syötyä jonkin verran, mutta ei tarpeeksi. Kesäisin ongelmaa ei runsaan tuoreen syömisen vuoksi ole, mutta viime talvi oli ongelmallinen. Jirin papana oli pientä, kuten liian vähän kuituja saavalla kanilla on. Täksi talveksi olen ajatellut hankkia heinäpellettiä ja katsoa auttaisiko se ongelmaan.
Jirin ruokavalio on myös hitusen tujumpi kuin muiden kanien, sillä se laihtuu helposti huonosta syömisestään johtuen.

Viime talvena hampaat aiheuttivat Jirille patin toisen silmän alle. Hampaat pääsivät kasvamaan turhan pitkiksi, kun en rankan lomitusputken takia niitä ehtinyt leikata. Poskea hanganneet ylähampaat olivat sitten kaiketi patin aiheuttaneet. Tälläkin kertaa selvittiin kuitenkin ilman eläinlääkärikäyntiä. Patti katosi itsestään ja muistona on vain pieni arpi silmän alla.

Hampaiden poisto on käynyt mielessä, mutta hyvin on näinkin pärjätty. Jirikin varmaan kuitenkin tykkää että siellä suussa sentään jotain on. Omaa työtähän tuo hampaiden poisto lähinnä vain helpottaisi.


Hammasvikaisen kanin kanssa pärjää siis ihan hyvin. Mikäli vain suinkin mahdollista, niin hampaat kannattaa opetella lyhentämään itse. Eläinlääkärillä saa muuten käydä varsin tiheästi ja rahaakin kuluu sen mukaisesti.

Monesti hammasvikaiset kaninpoikaset lopetetaan, mutta itse tuskin raaskisin niin tehdä (jollein nyt kyse olisi jostain ihan järkyttävästä viasta). Hammasvikainenkin pupu sopii hyvin lemmikiksi, kunhan omistaja vain on perehtynyt hampaiden oikeanlaiseen hoitoon.

2 kommenttia:

  1. Voiii<3 Hellyttävän söpö mutta tosi surullista. Jirille voimia<3

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)