maanantai 17. kesäkuuta 2013

Pupujen ruokinta

Miten meillä ruokitaan puput?

Pupujen pääravintona on tietenkin heinä ja vesi, jota niillä on aina saatavilla. Heinää meille tulee kesäisin paristakin eri paikasta ja paaleja otetaan kerralla koko vuoden tarpeiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa että koko naveton vintti tulee täyteen paaleja, sillä lampaatkin tietenkin syövät samoja heiniä kanien kanssa.
Koska heinästä ei ole pulaa, sitä on kanejen häkeissä aina reilusti tarjolla. Talvisin varsinkin pidän häkeissä oikein isoja kasoja, jotta niihin voi tarvittaessa kaivautuakin. Heinä saadaan ilmaiseksi, joten ei haittaa vaikka sitä roskiinkin menisi.


Heinän lisäksi puput saavat päivittäin Rabbit Royale siemenseosta, joka ostetaan 15kg säkeissä. Yksi säkki kestää tällä laumalla noin kuukauden.
Talvella puput saavat seosta suunnilleen desin per kani, lihavuuskunto huomioon ottaen. Kesällä pienennän annoksia jonkin verran, sillä silloin ne saavat enemmän tuorretta. Tällä hetkellä annan seosta pupuille vain joka toinen päivä (poikasille ja emoille päivittäin), juurikin runsaan tuoreen syönnin vuoksi.
Luultavasti jossakin vaiheessa RR'n rinnalle lisään ruokintaan vielä kauraa.

Poikkeustilanteita lukuun ottamatta tarjoan kaneille päivittäin myös tuoreruokaa. Talvisin tuoreruokana toimii yleensä porkkana, mutta myös muuta tarjotaan satunnaisesti. Yleensä yksi pupu saa puolikkaan normaalikokoisesta porkkanasta, mutta joskus enemmänkin.
Kesäisin tuoreruoka koostuu pääasiassa pihalta kerätystä vihreästä. Voikukkaa ja ruohoa tarjotaan paljon. Erikoisherkkuna kanit saavat välillä puiden oksia, joista ne tykkäävät napsia lehtiä. Meidän pihan ympärillä kasvaa runsaasti isotuomipihlajoita, joissa on syyskesällä marjoja. Näiden oksista kanit pitävät kovasti ja marjat on suurta herkkua.
Syksyisin kanit saavat osansa omenista, joita meille tuntuu kasaantuvan aina valtavat määrät.
Kummallista kyllä, monien kanien suuri herkku banaani ei meidän laumalle mene kaupauksi. Kuivattua banaania ne syövät kyllä, mutta tuore ei oikein meinaa alas mennä.


Kovaa purtavaa yritän pitää aina tarjolla. Lähinnä puiden oksia kanit nakertelevat, mutta joskus myös kuivaa leipää.
Herkkuja kanit saavat satunnaisesti ja ne ovat milloin mitäkin. Erilaisia kuivattuja herkkuja meillä on ollut ja joskus myös erilaisia eläinten keksejä. Herkkutikkuja/siementankoja puput saavat noin kerran vuodessa. Tikku kestää pupuilla ehkä vartin, joten en niitä turhaan viitsi ostaa. Tietysti eivät myöskään ole kaikkein terveellisintä syötävää.
Itse ei ole vielä tullut herkkuja pupuille kuivatettua/leivottua, mutta tarkoitus olisi joskus kokeilla.


Jirillä ruokinta on hieman muista poikkeava, sillä se ei hammasvian vuoksi pysty syömään mitään kovaa. Porkkana ja omena sille pitää raastaa. Ruohoa ja voikukkaa se sentään saa syötyä sellaisenaan. Puiden oksia tai muuta kovaa purtavaa sille on luonnonllisesti ihan turha tarjota.
Kuivaheinää Jiri pystyy syömään jonkin verran. Papana sillä on aika pientä ja kuivaa, joten riittävästi se ei sitä saa. Näin kesällä tilannetta korjaa tuore ruoho, mutta talveksi olisi tarkoitus hankkia jotain heinäpellettiä, jotta poika saisi kuituja tarpeeksi.


Puput ruokitaan vaihtelevasti 1-3 kertaa päivässä. Talviaikaan ruokinta on yleensä kerran päivässä, sillä kylmällä ja pimeällä ei oikein huvita montaa kertaa navetolla käydä. Ulkokaudella ruokaa annetaan vähintään kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla. Usein tulee annettua päivälläkin pieni välipala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)