sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Poikue suunnitelmia

Lunan viimekesäiset lapsoset
Tammikuuta on jäljellä enää muutama päivä ja kevät lähenee kovaa vauhtia. Kohta saakin siis alkaa suunnitella tämän vuoden kanipoikueita, varsinkin kun ensimmäisten poikasten olisi tarkoitus syntyä toukokuun alussa.

Koska meillä kanit ovat ulkokaneja ja asuvat talvet viileässä lampolassa, on parasta ajoittaa poikaset keväälle/kesälle. Tällöin poikasilla ei ole niin suurta vaara kylmettyä, jos sattuvat pesästä tipahtamaan ja muutenkin. Kesässä on myös plussana luonnosta saatava ilmainen ruoka, imettävä emo ja kasvavat poikaset kun kuluttavat ruokaa varsin kiitettävästi. Helpottaa kovasti kun osan tuoreruuasta saa kotipihasta, eikä tarvitse päivittäin raahata kaupasta kilotulkulla kasviksia.

Sitten itse niihen suunnitelmiin.
Poikueita on tulossa luultavasti yksi tai kaksi. Vanhemmista ei vielä ole täyttä varmuutta, mutta melko vahva ja varma vaihtoehto on Limona-Rolle yhdistelmä. Viimekesänä kun tuli todettua ettei tuosta yhdistelmästä voi saada muuta kuin täydellisiä pikkupupuja. :)
Luna taas hyvin varmasti ei tule poikasia saamaan. Eihän sen pitänyt viimeksikään saada, mutta Luna päätti itse toisin. Tänä vuonna pidetään kuitenkin huolta ettei tyttö pääse murtautumaan yhdenkään pojan luokse.
Tildan ja Rumban kohdalla poikasten saanti taas on vahva ehkä. Molemmat eivät tule poikasia saamaan, mutta toisella niistä teettäisin kuitenkin mielelläni poikaset. Haluasin nimittäin tulevaisuudessa jatkaa tätä meidän kanisukua ja jättää itselle muutaman tyttölapsen, joiden emänä olisi joko Tilda tai Rumba. Tytöt kuitenkin täyttävät keväällä jo vuoden, joten mikäli eivät nyt poikasia saa, eivät ne niitä voi enää vanhempanakaan saada. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta pitää niiden poikasia, vaan se onnistuisi vasta vuoden-parin päästä.
Tällä kaksikosta valitulla suvunjatkajalla pitäisikin siis teettää nyt kesällä poikue, jotta voisin sitten joskus tulevaisuudessa teettää toisen poikueen ja jättää siitä poikasia itselle.
Ongelmana on, ettei itseltä löydy tytöille sopivaa sulhasta. Rolle on tyttöjen isä, Jiri isän veli ja Paskis puoliveli. Jostakin pitäisi siis saada sulhanen lainaan.
Tildalle olen ajatellut sulhaseksi kluppaa, leijonaa tai leijonaluppaa (tai risteytystä jossa paljon näitä rotuja). Tildahan on ulkonäöltään vähän leijonaluppaa muistuttava ja luonteeltaan varsin leppoisa otus. Mahdollisista poikasista olisi siis tarkoitus saada hauskan näköisiä ja kivaluonteisia lemmikkipupuja.
Rumba taas omaa aika vähän luppamaisia piirteitä. Sillä on luppakorvat, mutta omasta mielestäni ne eivät oikein sovi sille ja tyttö on enemmän pystykorvamainen. Siksipä Rumban mahdollinen sulhanen saisikin olla pystykorvainen, pienikokoinen risteytyspupu.
Pitää tosiaan alkaa katsella josko jommalle kummalle sulhasta löytyisi. Tosin tuolla Limonalla nyt varmaan ihan ensiksi poikaset teetetään ja katsotaan minkä verran pikkupupuja tulee. Jos tulee kovin iso poikue, niin ei sitten enää toista teetetä. Ainahan on syytä varautua siihen, että poikaset eivät menisikään kaupaksi tai joutuvat odottamaan koteja pitkään. Mieluiten ei siis ihan kahtakymmentä ylimääräistä kania.

Mutta eiköhän se sitten viimeistään kesällä selviä kuka saa poikasia ja kenen kanssa. :)

Ja sitten asiasta toiseen. Keskiviikkona lomitusputki viimein loppuu ja ehdin taas olemaan enemmän eläinten kanssa. Kaneja en ole ehtinyt moneen päivään itse ruokkimaan, vaan äiti on saanut hoitaa sen homman. Nyt kun vapaa aikaa on taas enemmän, onkin sitten vuorossa kanihäkkien suursiivous. Jirin hampaatkin pitäisi ehtiä leikkaamaan, kun alkavat olla jo turhan pitkät.
Jos vaikka sen tilojen esittelyvideonkin saisi kuvattua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)