torstai 27. joulukuuta 2012

Vuosi 2012 paketissa


Jälleen on yksi vuosi selvitty kunnialla läpi. Onkin tullut aika kerrata kuluneen vuoden tärkeimmät tapahtumat.


Tammikuu 


Vuosi alkoi iloisissa merkeissä, kun uudenvuoden aattoiltana saimme viimein sähköt takaisin kuuden päivän odotuksen jälkeen. Kaikki varmasti muistavat Tapaninpäivän myrskyn, jolloin monilta sähkötkin katkesivat. Sen verran sivussa asutaan, että melkein viikon päästä sähkömiehet sitten vasta tulivat sähkölinjoja korjaamaan.
Tammikuussa saattiin sähköjen lisäksi myös kauan kaivattua lunta. Kanitkin pääsivät sitten lumeen juoksentelemaan.
Rolle ja Jiri riitaantuivat kuun puolessa välissä sen verran pahasti, että muuttivat eri häkkeihin asumaan. Tämä oli tietenkin odotettavissakin, olihan pojilla ikää jo 8kk erotushetkellä.


Helmikuu

Helmikuussa ei mitään merkittävää tapahtunut. Pakkaset olivat varsin kovia ja sen saivat navetossa elävät eläimet tietenkin huomata. Kaikkein kylmimpien öiden jälkeen sai kanien pullojakin sulatella jäästä.
Kuun loppupuolella aloitin viimeisen työssäoppimisen 15km päässä sijaitsevalla ratsastustallilla.


Maaliskuu

Pakkaset alkoivat viimein hellittää ja kaneja tuli taas ulkoilutettua enemmän. Samalla alkoi tulevan kanipoikueen suunnittelu toden teolla.
Maaliskuun viimeisenä päivänä Mopella oli synttärit ja koira täytti jo 7 vuotta.Huhtikuu

Pitkäperjantaina kanipoikue laitettiin aluille ja Rolle ja Limona saivat viettää hetken samassa häkissä.
Työssäoppimisessa alkoi viimeinen pinnistys ennen valmistumista ja huhtikuun lopulla sitten viimein valmistui eläintenhoitajaksi. Toukokuu

Heti alkukuusta Limona pyöräytti lisäystä kanilaumaan, 4 pikkukanin muodossa. Poikueen suhteen kaiki sujui oikein hyvin ja Limona oli todella hyvä äiti.
Pikkupupujen lisäksi toukokuussa riitti muutenkin tekemistä. Kaneille piti rakentaa uusia ulkohäkkejä ja lampaatkin keritä. Ilmat alkoivat lämmetä siihen malliin, että marsuillekin piti sitten yhtenä hellepäivinä rakentaa ulkohäkki, että pääsivät nekin päivisin ulkoilemaan.
Kanit muuttivat pysyvästi ulkohäkkeihin jo alkukuusta.
Kesäkuu

Kesäkuun alku meni Lunan mahdollisia poikasia odotellessa. Limonan kohdalla tuli joka aamu ajateltua "olisivatpa poikaset jo syntyneet", mutta Lunan kohdalla taas "toivottavasti ei ole syntynyt yöllä poikasia". 13. päivä Luna kuitenkin pyöräytti kasan nakkeja, keskellä kirkasta päivän valoa. Kyseessä oli siis vahinko poikue, kun Luna oli seinän läpi syönyt itsensä Rollen puolelle pupujen asuessa vielä lampolassa. Poikasia syntyi 7 kappaletta, joista yksi oli kuollut. Odotuksista huolimatta Lunakin osoittautui erittäin hyväksi äidiksi, jopa Limonaa paremmaksi. Vaikka Luna onkin ihmisiä kohtaan arka, sitä ei haitannut yhtään että poikasia käsitteli.Heinäkuu

Limonan poikalapset vieroitettiin, mutta tytöt saivat jäädä äitinsä kanssa asumaan. Päätimme myös, että molemmat tytöt pidetään itsellä ja ainoastaan pojat myydään.
4. päivä oli Okra maatalousnäyttelyt, ja niissä tuli toki käytyä tavalliseen tapaan. Heti kun näyttelyistä kotiuduttiin, päästiin myös itse "maataloustöihin". Eläinten talven heinät nimittäin saapuivat.
Kuun puolivälissä ensimmäinen kanivauva, Vallaton Vilistäjä, lähti maailmalle. Poika muutti Tampereella kahden luppatytön kaveriksi.
Heinäkuun lopulla tuli aika vieroittaa Lunan poikaset. Koska häkeistä oli pulaa, keksin oikein fiksun suunnitelman. Kaikki kuusi pikkupupua siirrettiin Limonan, Rumban ja Tildan kanssa samaan häkkiin. Todella hyvin onnistui pupujen yhdistäminen. Vieroitus tosin meni siinä mielessä vähän pieleen, että Limona alkoi epäröimättä imettää omien tyttäriensä lisäksi myös näitä kuutta vierasta poikasta.Elokuu

Elokuun alku meni vielä ison pupulauman kanssa, mutta sitten alkoi kanta harveta. Ensin lähti kaksi tyttöä, parin päivän päästä yksi poika ja ihan kuun lopulla vielä yksi tyttö. Yksi poikapupu päätettiin jättää itselle, kun oli luonteeltaan niin ihana.
Muuten ei mitään erityisen merkittävää tapahtanut.
Lomitustöitä tuli edelleen melkeimpä joka viikonloppu tallilla tehtyä. Lomituksia tosiaan tein koko kesän samaisella tallilla, missä tuon viimeisen harjoittelunkin suoritin.Syyskuu

Viimeisetkin kanit muuttivat uuteen kotiinsa. Limonan poika Pörrö joutui uutta kotia odottelemaan aika kauan, mutta kyllä se sitten lopulta löytyi.
Poikien lähdettyä saatiinkin sitten palata normaaliin arkeen oman lauman kanssa.
29. päivä tuli vaihteeksi vähän hevosteltua, kun oli ratsastusseuran retki Teivon raveihin.Lokakuu

Lokakuussa alkoi varsinainen sadekausi ja tuntui ettei sade loppuisi koskaan. Sateen keskellä aloitin työt reilun parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla, ravihevosia kasvattavalla tallilla.
Loppukuusta vesisade vaihtui lumisateeseen ja tuli pienoinen kiire saada puput ulkohäkistä sisätiloihin. Lampailtakin laitettiin takaovi kiinni ja ulkoilut lopetettiin.
Uusi tuttavuuskin tuli tavattua, kun pihapiiriin muutti kulkukissa. Kissa päätti sitten jäädä pysyvästi, kun ruokaa kerran tarjottiin.Marraskuu

Marraskuun alku oli varsin surullinen. Ihana Mersu marsu nimittäin siirtyi vihreämmille nurmille. Violaa ei tietenkään voinut ilman kaveria jäättää, joten parin viikon kuluttua meille muutti pikkuinen Ilona marsu. Kaksikko tuli heti ekana päivänä mahtavasti toimeen keskenään.


Joulukuu

Joulukuu on mennyt lähinnä jouluun valmistautuessa. Ilmat ovat pysyneet talvisina, toisin kuin edellis vuonna. Ilona on kasvanut kovaa vauhtia ja luonnollisesti kesyyntynytkin kovasti. Kiva marsu siitäkin siis tulossa.


Vuodelle 2013 ei mitään erityisiä odotuksia tai tavotteita ole. Toiveissa olisi, että lauman koko pysyisi samana eikä menetyksiä tulisi. Kesällä olisi taas tarkoitus ainakin yksi kanipoikue teettää ja voipi olla että kanilauma taas kasvaa vähäsen...
Muuten ei uusia eläimiä varmaankaan ole tulossa, ellei sitten muutama kananen vaihteeksi hankita. Riikinkukko tai jokin hieno koristefasaani (esim. korvafasaani <3) olisi aika kiva, mutta en todellakaan tiedä mistä tuollaisia kyselisi. Mutta perus kanoja saatetaan kuitenkin hankkia, jos jostakin löytyy.
Hevosten suhteen pitää katsoa, josko lähtisi hevostenhoitoa jonnekkin opiskelemaan. Joko ihan alan kouluun tai sitten jollekkin kivalle tallille oppisopimuksella. Oma hevonenkin houkuttaa, mutta sitä tulee kuitenkin tuskin ihan vielä ensivuonna hankittua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)