tiistai 31. heinäkuuta 2012

Tällästä meillä

Vihdoinkin sain aikaiseksi julkaista jo todella kauan suunnitteilla olleen postauksen  meidän eläinten asumuksista. Kuvat ovat vähän huonoja ja vanhoja, johtuen siitä, että aina kun olen ottanut kuvia postausta varten, joku ehtii kadottaa ne tietokoneiden syövereihin ennen kuin ehdin tallentaa ne omalle koneelleni.
Kanejen häkeistä onkin jo blogissa ollut juttua, mutta tulee sitten kertauksena.Aloitetaan nyt sitten vaikka tästä kaikkein tärkeimmästä asumuksesta, eli lampolasta. Piirsin paintilla tälläisen "hienon" pohjapiirroksenkin, jossa tosin mittasuhteet on ihan päin persettä.Lampailla tosiaan on tuollainen 160cm x 500cm kokoinen karsina, jossa talvikuukaudet elelevät. Kesäisin lampolan takaovi aukaistaan ja karsinan toisesta portista tulee kuja oven takana aukeavaan tarhaan. Tarhan koosta en osaa mitään sanoa, mutta varsin iso kuitenkin on. Erittäin hienosta aidanpätkästä huolimatta en kuvaa tarhasta laita, sillä tarhan keskellä oleva kaatunut ulkohuussi ei ole niin kovin edustavan näköinen. Kyseessä tosiaankin on pelkkä tarha, sillä ruohoa ei siinä kasva. Kunnollista laidunta ei meillä lampaille ole, joten ruoho pitää tuoda niitettynä tarhaan.
Lampailla on siis koko tarhailuajan vapaa pääsy lampolaan, joten tämä on vähän tälläinen pihaton tyyppinen ratkaisu. Tarhailukausi on aina melko pitkä, lähes lumien tuloon saakka pidetään ovea ainakin päivisin auki. Kuivikkeena lampailla on karsinassaan ihan tavallista heinää ja karsina tyhjennetään (kuten useissa muissakin lampoloissa) kerran vuodessa. Heinää toki lisätään kuivikkeeksi aina tarpeen tullen, eli paskassa eivät toki joudu elämään.
Lampaat lampolan käytävällä
Koppihäkki sisältä

Koppihäkin suosittu taso
Koppihäkin ulko-osuus (katto puuttuu kuvasta)


Edessä kerroshäkki ja takana koppihäkki

Keskellä lampolaa on käytävä ja käytävän toisella puolella ovat kanien talvihäkit.
Koppihäkki on entinen kanakoppi ja kooltaan se on 290 x 180cm. Lisäksi koppihäkin seinästä menee reikä ulkohäkkiin, joka on kooltaan 180cm x 200cm. Tässä kaikkein suurimmassa häkissä on nyt kesän aikana vuorotellen asustellut emokanit poikasineen.
Kerroshäkin alaosan sisustus


Koppihäkin vieressä on kerroshäkki, jonka häkit ovat kooltaan 100cm x 180cm. Pojat asuivat näissä viimetalvena, mutta nyt ovat tyhjillään. Vielä en myöskään tiedä mitkä kanit näissä tulevat ensitalvena asumaan, kun kanilauma tulee kasvamaan.

Sitten niihin ulkohäkkeihin.
Jiri ja Rolle asustavat noissa viimekesänä valmistuneissa identtisissä häkeissä, jotka ovat kooltaan 90cm x 250cm. Häkkejen koppiosassa on purua kuivikkeena ja kopeista löytyy vessalaatikot ja heinät. Verkko-osassa on maasta kohollaan oleva verkkolattia, jonka päälle on laitettu autojen kumisia mattoja.
Pojille on siis kaksi tälläistä samanlaista HUOM! Kuva viimevuodelta, kun häkki oli vielä osittain kesken.
Ylläoleva kuva on siis vuodentakainen, joten koppiosan pellikatto puuttuu. Nykyisin häkeissä on myöskin nimikyltit ja kukkalaatikot.
Lunana minihäkki

Luna asuu tuossa keväällä valmistuneessa pikkuhäkissä, jonka mitat ovat 90cm x 155cm. Muuten häkki on kyllä tosi kiva, mutta kooltaan kyllä ehkä turhan pieni. Onneksi asukaskaan ei kuitenkaan valtavan suuri ole. Koppiosasta löytyy heinät ja vessalaatikko.
Tällä hetkellä kanejen häkkijärjestelyt ovat hieman sekaisin, sillä Luna lapsineen muutti naveton päädyn häkkiin. Lähipäivinä, poikasten vieroituksen jälkeen häkkijärjestelyt palautuvat jälleen normaaleiksi.
Etupihan häkit. Oikealla etummaisena marsujen ulkohäkki.

Marsut asuvat tietenkin meillä sisällä. Häkit marsuilla on nuo minimi kokoiset tehdashäkit, kooltaan 80cm x 50cm. Marsut ovat tosiaan meillä päivät vapaana lattialla ja ainoastaan nukkuvat häkeissä, joten ei ole katsottu tarpeelliseksi isompia häkkejä hankkia. Kuivikkeena näillä on reilu kerros purua ja purun alla sanomalehteä pissaa imemässä. Koska marsut ovat enemmäkseen lattialla, pysyvät häkit aina melko puhtaina. Häkit siivotaan kokonaan 1-2 viikon välein (kesällä tosin useammin, ettei häkkeihin tule kärpäsentoukkia).
Häkit jouluna
Violan seeprasisustus


Hyvällä säällä marsut ulkoilevat siirrettävässä ulkohäkissään. Tätä en nyt mitannut, mutta osastot ovat kuitenkin jonkin verran suurempia kuin nuo marsujen sisähäkit.

Matoja ja kotiloita pidän karkkirasioissa ja muovisissa säilytyslaatikoissa. Nyt kotiloita en todella vähän, mikä näkyy myös laatikoiden määrästä. Kotilolauman kasvaessa haen sitten varastosta uusia laatikoita käyttöön.

Kissa meillä asuu tietenkin vapaana talossa ja pääsee aina ulos niin halutessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)