perjantai 8. kesäkuuta 2012

Ötökät

Amatrix ja Ananas
Jos joku on tuota eläimet sivua katsellut, on listalla saattaanut huomata myös kotilot ja jauhomadot. Näistä hieman harvinaisemmista "lemmikeistä", en ole tainnut pahemmin kertoa joten korjataan se asia siis nyt. :)

Kotiloita minulla on ollut jo useita vuosia. Olisinkohan ollut neljännellä luokalla, kun äiti kerran takapihaa haravoidessa löysi kaksi pensaskotiloa. Koskaan aiemmin ei meidän pihassa oltu kotiloita nähty, joten äiti näytti kotilot minullekkin. Päätin sitten ottaa nämä kaksi pikkukotiloa lemmikiksi.
Joka kesä kotiloita löytyi aina vain enemmän ja enemmän pihastamme ja myös lemmikkikotiloideni määrä kasvoi. Toki kotiloita myös kuoli ja karkasi välillä, ja välillä päästin niitä takasin luontoon kun eivät enää kiinnostaneet.
Akaattikotiloiden hankinnasta haaveilin myös koko ajan, mutta äiti ei innostunut ajatuksesta.
Ysiluokan jälkeen sitten vain yksinkertaisesti päätin akaatteja ostaa, kysymättä äidiltä mitään.
Kotilopiireissähän on hassu tapa lähettää kotiloita postissa ostajille, joten myös minun akaattipoikaseni tulivat postissa. Ensin tuli sisarukset Ananas ja Mandariini, myöhemmin toinen sisaruspari Peter ja Ron. Kotiloillahan ei ole sukupuolta (ovat kaksineuvoisia), mutta olen kuitenkin aina halunnut ajatella ne joko tytöksi tai pojaksi. Siksi siis nimeän ne aina tytön tai pojan nimellä.
Minulle tullessaan kotilot olivat hieman nuppineulan päätä suurempia, mutta vuoden kuluttua Peterin kuori oli jo 11cm pitkä.
Tullessaan sukukypsäksi kotilo alkaa tietenkin munia ja niin kävi minunkin kotiloille. Ensimmäiset munat säästin ja sain lauman pikkukotiloita. Seuraavat munasatsit sitten aina murskasin. Kotilo munii kerralla useamman sata munaa, joten myös kuoriutuneita poikasia joutuu karsimaan.
Akaattejeni ollessa vuoden ikäisiä, hankin myös rodazi kotilon Amatrixen.
Seuraavana vuonna pidin kolme munasatsia ja myös myös kasvattejani kasvattinimellä Qatana's.
Viimetalvena kotiloihini iski harmittavasti jokin sairaus ja parikymmentä kotiloa kuoli, mukaanlukien myös muutama harvinaisemman rodun edustaja.
Tänäkesänä ei kasvatteja synny, sillä kaikki aikuiset akaattini kuolivat talvella. Kesän aikana olisi kuitenkin tarkoituksena hankkia uusia jalostuskotiloita, jotta taas ensikesänä voisin jatkaa kasvatusta.

Tällähetkellä omistan rodazi kotilo Amatrixen, yhden A-poikueen akaatin, sekä useita keskenkasvuisia kasvatteja.


Kotiloiden lisäksi aloitin viime marraskuussa jauhomatojen kasvatuksen.
Jauhomato on siis kehitysvaiheessa oleva jauhopukki, kasvatan siis koppakuoriasia. Ollessani eläinkaupassa harjoittelussa, otin sieltä n. 30 matoa. Madot koteloituivat pian ja kohta koteloista tulikin koppakuoriaisia. Jonkin ajan kuluttua koppikset munivat ja munista kuoriutui uusia pikkumatoja. Madot kasvoivat ja nyt astiassa mönkii jo itse kasvatettuja kuoriaisia.
Toistaiseksi nämä ovat vielä "lekkikkejä", mutta kunhan saan kunnon kannan aikaiseksi alan myydä näitä esim. hamstereille ruuaksi.

Uusiakin ötököitä on tulossa, sillä sauvasirkan munia olen tänä kesänä hankkimassa. :)

Akaattejen kasvukuvaPoikanen ja aikuinen


Nykyisin Amatrix on 12cm pitkä kuoreltaan
Vastakuoriutuneita poikasia
Amatrix poikasena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita. :)